Astrofysikere har lagd et virtuelt univers

Forskere har laget en datasimulasjon av universets utvikling, helt tilbake til dannelsen av galaksene. Dette forandrer måten vi kan se fysikkens konsekvenser i naturen.

Mest detaljerte simulasjon noensinne

Datasimulasjonen, ved navn Illustris, kan brukes til å følge utviklingen av spesifikke objekter gjennom kosmisk tid eller forutsi hva observatører kan se når de ser tilbake i tid for å telle de tidligere galaksene. Datasimulasjonen gjør det mulig å se alt fra hvordan galakser fordeler seg i galakse-klynger, til mengden nøytral hydrogengass i både store og små galakser. I tillegg gjør den det mulig å simulere utviklingen av mørk materie, som har en gravitasjon som holder galaksene samlet, og vanlig materie, som mennesker, stjerner og planeter.

Nyttig verktøy

Simulasjonen vil være et nyttig verktøy for astrofysikere og kosmologer for å se hvordan fysikken utspiller seg i naturen. Programmet kan ta seg av de mange variablene som kan være vanskelig å ta høyde for uten gode verktøyer.

Ved å starte med en hele universet i form av en kubisk blokk på ca 350 millioner lysår per side, sporer Illustris utviklingen helt fram til et univers bestående av 41,416 galakser. Modelleringsprogrammet er svært komplekst og beregninger viser det trenger ca 2000 år for å kjøre seg ferdig på en vanlig datamaskin.

Skiller seg fra tidligere lignende verktøy

Illutris, er utviklet av Mark Vogelsberger og andre astrofysikere på MIT i Cambridge i USA. Programmet skiller seg fra de tidligere simuleringsverktøyene, som Millenium Simulation fra 2005, ved at forskerne har lagt mye arbeid i animasjonene programmet viser. Millenium animerte en rolig illustrasjon av det kosmiske nettverket, mens Illustris har lagt inn animasjoner for eksplosjoner fra sorte hull og lignende. Slike brutale hendelser spiller avgjørende roller i formasjonen av galakser fordi de blant annet kan blåse hydrogengass ut av galaksen. Det kan senke hastigheten på dannelsen av stjerner, eller faktisk stoppe den helt.

– Illustris er den første simulasjonen som er stor nok til å modellere en representativ del av hele universet, og samtidig detaljert nok til å spore individuelle galakser, sier Simon White, kosmolog ved Max Planck Institute for Astrophysics i Garching i Tyskland. Han jobbet med det gamle systemet Millenium Simulation. – Det er kombinasjonen av de to tingene som er nytt, sier han.

Bekrefter gammel teori

Resultatene denne datasimulasjonen gir oss, bekrefter standardteorien til kosmologer om hva som er de grunnleggende stoffene i universet og hvordan de har utviklet seg. Dette kan skuffe de som har ventet på store, nye mysterier å løse på denne fronten.

Universet består av mest mørk materie og mørk energi

I litt over et tiår har forskere visst «oppskriften» for universet, nemlig at det består av 5 % vanlig materie og 27 % mystisk, mørk materie. De gjenstående 68 % består av bisarr, rom-strekkende mørk energi som forårsaker universet til å aksellerere og utvide seg.

Stort skritt, men ikke revolusjonerende

Joel Primack, kosmolog ved University of California, Santa Cruz er blant de som mener modellen ikke er like imponerende som utviklerne av den skal ha det til.

– Selv om Illustris gjør et stort skritt ved å modellere gass på en stor skala, mangler det fortsatt oppløsningen til å direkte modellere for eksempel supermassive sorte hull, sier han.

På tross av at Illustris kanskje er oversolgt, vil det antakelig gi mye interessant og nyttig data til forskningen på universet.

 
Kilde:http://news.sciencemag.org/physics/2014/05/astrophysicists-build-virtual-universe

 

Reklamer

Om LineM

My blog: http://moseng.org My science blog: https://informatikktilalle.wordpress.com
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s